SR EN

Обавештење о обележавање Светског дана Дишенове мишићне дистрофије

Обавештење о обележавање Светског дана Дишенове мишићне дистрофије


 Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице у оквиру својих програмских активности посебну пажњу посвећује и обележавању значајних датума у години а који се односе на особе са инвалидитетом.
Један од њих је Светски дан Дишенове мишићне дистрофије, који се глобално обележава свакод 7. септембра.
Овај дан установљен је 2014. године и укључује глобалну годишњу кампању у циљу подизања свести јавности о оболелима од Дишенове, али и Бекерове мишићне дистрофије.
Дишенова мишићна дистрофија је ретка генетска болест која доводи до прогресивног слабљења мишића и спада у најтеже облике дистрофије, а праћена је и другим проблемима, посебно кардиолошким и респираторним.
Међународни дан се одржава 7. септембра сваке године и тада се посебно укључују сви који могу да подигну свест и покрену иницијативе које би побољшале квалитет живота људи са дистрофијом. Од када је датум установљен, у Србији се сваке године на различите начине обележава овај дан у организацији Савеза дистрофичара Србије са својом мрежом од 21 локалне организације.
Наше Удружење ове године планира да одржи округли сто у Пријепољу на тему "Изазови и перспективе у организованом деловању  особа са инвалидитетом у локалној заједици".
Ова активност има за циљ и унапређење сарадње са осталим општинама Златиборског округа.
                Предвиђено је да округлом столу присуствују чланови удружења са територије општине Пријепоље, представници локалне самоуправе, локалних институција (Дом здравља, национална служба за запошљавање, Канцеларија за младе...) као и сви заинтересовани грађани/ке.
                Током састанка предложили би и размотрили будуће активности које би допринеле бољим и лакшим условима за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији општине Пријепоље.  
              

Please publish modules in offcanvas position.