SR EN

САСТАНАК МРЕЖЕ НАЧЕЛНИКА УПРАВА ГРАДОВА, ОПШТИНА И ГРАДСКИХ ОПШТИНА

САСТАНАК МРЕЖЕ НАЧЕЛНИКА УПРАВА ГРАДОВА, ОПШТИНА И ГРАДСКИХ ОПШТИНА


 Београд, 9. март 2023.године - Председник општине Пријепоље Драго Попадић и начелник Општинске управе општине Пријепоље Миодраг Ћубић присуствовали су састанку мреже начелника управа градова, општина и градских општина у Београду, 9. март 2023. године.

На састанку је наглашено да је међуопштинска сарадња један од најважнијих реформских праваца функционалног унапређења локалне самоуправе, који ће у значајној мери побољшати квалитет живота грађана и појефтинити услуге на локалу.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић је овом приликом подсетила присутне да је могућност сарадње градова и општина обезбеђена изменама Закона о локалној самоуправи из 2018. године, а са циљем да их додатно мотивише на удруживање Министарство је, уз подршку Владе Швајцарске, успоставило и Фонд за међуопштинску сарадњу.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске у Србији Рихард Коли истакао је да Влада Швајцарске више од 15 година подржава градове и општине у Србији и да је успостављено снажно партнерство са СКГО и МДУЛС у циљу реформе локалне самоуправе у модерне, демократске институције способне да пружају квалитетне услуге грађанима.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Никола Тарбук изјавио је да ова организација дели визију системског развоја међуопштинске сарадње у Србији, која има потенцијал да буде озбиљан катализатор и генератор развоја локалних заједница.

Састанак Мреже начелника управа градова, општина и градских општина организовао је СКГО у оквиру програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“, који подржава Влада Швајцарске. Учесници скупа су овом приликом добили смернице за оснивање међуопштинских привредних субјеката, а представљени су им и модели споразума и уговора о њиховом оснивању.

 

Please publish modules in offcanvas position.